Procenty
majka: pensja pewnego pracownika rosła każdego roku o 20% w stosunku do roku poprzedniego. O ile
procent wzrosła ona w ciągu 3 lat
27 wrz 21:33
Darth Mazut: Po 1 roku: 120%
Po 2:
120 − 100%
X − 120% X=
120*120%100%= 144%
Po 3:
144 − 100% itd. dokończysz sama
27 wrz 21:39
master1201: 0 rok − x
1 rok − 1.2x
2 rok − 1.2x * 1,2
3 rok − 1.2x *1.2*1.2
27 wrz 21:39
Godzio:
x − pensja początkowa
1,2x − pensja po pierwszym roku
1,2x * 1,2 −− pensja po drugim roku
1,2 * 1,2 * 1,2 * x − pensja po 3 roku
... = 1,728x ⇒ o 72,8%
27 wrz 21:40
kropka:
1,23 = 1,728
Pensja wzrosła o 72,8%
27 wrz 21:41