Obliczanie funkcji trygonometrycznych
Laik: Oblicz bez użycia kalkulatora:
sin165 stopni
sin195 stopni
Za odpowiedzi z góry dziękuję
27 wrz 21:29
think: sin165 = sin(180 − 15) = sin15
| | 1 − cos30o | |
czyli sin15o = √ |
| |
| | 2 | |
sin195 = sin(180 + 15) = −sin15
o czyli wyjdzie to samo co wyżej tylko, że z minusem...
27 wrz 21:34
Laik: Dzięki bardzo
27 wrz 21:36
Baykowsky: musisz skorzystac z podstawowych wzorow trygonometrycznych
sin(165) = sin(120 + 45) = sin(120)*cos(45) + cos(120)*sin(45)
poza tym sin(120) = sin (180−60) = sin(60)
a cos(120) = −cos(60)
27 wrz 21:36
Baykowsky: tak jak think napisala tez mozna. jest nawet bardziej efektowne
27 wrz 21:38
think: 
dzięki Baykowsky, uczę się od najlepszych
27 wrz 22:03
kropka:
sin165 = sin(90 + 75) = cos75 = cos(45 + 30) = cos45cos30 − sin45sin30 =
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6 − √2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √2 − √6 | |
sin195 = sin(270 − 75) = −cos75 = |
|
|
| | 4 | |
| | √2 − √6 | |
sin195 = sin(360 − 165) = −sin165 = |
|
|
| | 4 | |
27 wrz 22:07