Jak narysowac
help: jak narysowac wykres funkcji:
−3x2 −3x+6 ? próbowałem to sprowadzic do postaci kanonicznej,ale jakos nic z tego mi nie
wyszlo
Z Δ wyliczyłem ze x1=1, x2=−2 , zatem f(x) = −3(x1)(x+2)
Jednak jak to narysowac?
27 wrz 21:25
help: ok juz wiem
27 wrz 21:28
ce es: | | −b | | minus delta | |
znajdź jeszcze wierzchołek funkcji p = |
| i q = |
| |
| | 2a | | 4a | |
27 wrz 21:29
think: zatem f(x) = −3(x − x
1)(x − x
2) = −3(x − 1)(x − (−2)) = −3(x − 1)(x + 2)
zaznacz miejsca zerowe (1,0) i (−2,0) policz jeszcze współrzędne wierzchołka paraboli, kilka
dodatkowych punktów i puknij parabolkę malowaną jak się patrzy
27 wrz 21:30
Eta:
1/ sposób
x
1= 1 x
2= −2
W( x
w, y
w)
y
w= q= f( x
w) = −3( −
12)
2 −3*(−
12) +6=......
W( ....., ..... ) i ramiona paraboli do dołu
| | −b | |
2/ sposób xw= p= |
| =......
|
| | 2a | |
zaznacz
miejsca zerowe , W( −
12, 6
34) i ramiona do dołu
oraz punkt przecięcia paraboli z osią OY : ( 0, 6) i symetryczny do niego
27 wrz 21:34