funkcja
***maturzystka****: znajdz wzór funkcji f(x) = −2 x2 +3x w symetri względem osi X, osi Y i punktu (0,0)
27 wrz 21:21
Baykowsky: wzgledem osi OX g(x) = −f(x)
wzgledem osi OY h(x) = f(−x)
wzgledem punktu (0,0) k(x) = −f(−x)
27 wrz 21:25
***maturzystka****: czyli
względem osi X będzie: 2x
2 − 3x
względem osi Y −2(−x)
2 +3(−x)
a względem punktu (0,0) 2(−x)
2 − 3 (−x)
27 wrz 21:38
Baykowsky: dokladnie
27 wrz 21:41
***maturzystka****: to to jest troche za proste czyż nie?
27 wrz 21:54
Baykowsky: to jest banalne owszem
27 wrz 22:03
Baykowsky: ale to nie ja o to pytalem czyz nie?
27 wrz 22:04
***maturzystka****: a ta względem punktu (0,0) to jest ważne czy się najpierw postawi − przed x czy przed całością.
27 wrz 22:10
Baykowsky: − zawsze stawiasz przed caloscia. najlepiej postaw go zrob nawias i wpisz calosc
27 wrz 22:14
***maturzystka****: dzieki
27 wrz 22:19