zad
fruu: Rzucamy dwykrotnie kostką. Zdarzenie B polega na tym, że ani razu nie otrzymamy szóstki. Oblicz
P(B) oraz P(B').
wiem tyle, ze:
B' − zdarzenie takie, że otrzymamy szóstkę chociaż raz
z drzewka umiem to zrobić, ale jak to zrobić wyliczając moc B
27 wrz 21:18
bibi: moc B = 5 * 5 = 52
5 możliwości wylosowania innej liczby niż 6 i tak samo za drugim razem
27 wrz 21:22
Eta:
|Ω|= 62
|B |= 52 ( to tak jakbyś miał kostkę bez szóstek) ...... czyli 5 elementów
P(B) = ........
P(B')= 1 − P(B)=.......
27 wrz 21:24
fruu: w sumie dobry pomysł, będę miał moc zbioru B, a z ze wzoru P(B')=1−P(B) wylicze P(B')
dzięki
27 wrz 21:26
Eta:
27 wrz 21:45