okręgi
***maturzystka****: znajdz równaie okręgu o: (( x−3)2 + (y−2)2 ) = 4 w symetri względem punktu P (−1, −1)
27 wrz 21:18
ce es: środek okręgu (3,2) r = 2 narysuj sobie to, symetria to już formalność
27 wrz 21:21
***maturzystka****: ale ja mam znaleść czyli nie rysowac a jakoś to wyliczyć
27 wrz 21:23
bibi: skorzystaj z własności, iż współrzędne środka odcina są równe średniej arytmetycznej
współrzędnych końca odcinka
jeśli jest to symetria, to musi być spełniony taki warunek
27 wrz 21:25
Baykowsky: znajdujesz srodek okredu a potem wektor v od srodka okregu do punktu i odkladasz go dwa razy
27 wrz 21:26
ce es: o.
27 wrz 21:27
***maturzystka****: i dalej nic nie wiem
27 wrz 21:34
kropka:

O = (3, 2), P = (−1, −1), O' = (a, b)
| | 3 + a | | 2 + b | |
−1 = |
| , −1 = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
Oblicz a, b.
Rownanie okręgu (x − a)
2 + (y − b)
2 = 4
27 wrz 21:39
***maturzystka****: ooo dzięki
27 wrz 21:42