Równania wielomianowe.rozwiaz równanie
Marcin527: x4−7x2+6x=0 prosze o rozwiazanie dodam ze w odp. wyszlo x=−3 , x=0 ,x=1 ,x=2
27 wrz 21:08
think: Marcin podpowiem Ci do pewnego momentu i poproszę abyś to sam rozwiązał
x4 − 7x2 + 6x = x(x3 − 7x + 6) = x(x3 − 6x − x + 6) = {dalej radź sobie sam!}
27 wrz 21:11
Edek: x(x3−7x+6)=0
x3−7x+6
rozkładamy i zauważamy , że W(1)=0
dostaniemy funkcję kwadratową, którą można rozłożyć za pomocą Δ
27 wrz 21:11
Marcin527: Próbuje to rozwiazac tak jak ucza mnie w szkole tzn zaczne rozwiazywac ten przyklad tak jak
robilem inne
x4−7x2+6x=0
x4−7x2+5x+x=0
x2(x2−7)+x(5+1)
no i tu sie zaczyna...dalej nie wiem co robic
Edek delta probowalem to zrobic x1 wyszedl mi 1 a x2=6
27 wrz 21:24
think: Marcin i dlatego w podpowiedzi pogrupowałam Ci kolorystycznie wyrazy, z których należało
powyciągać część wspólną...
27 wrz 21:26
think: ups ale zrobiłam to źle

dobra poprawiam się
27 wrz 21:27
think: x(
x2 − x −6x + 6)
z tego już będzie ok
27 wrz 21:27
Marcin527: poddaje sie...
27 wrz 21:42
master1201: x(x3 − 7x +6)=0
x3 − 7x +6=0 dla x= 1
x3 − 7x +6 / (x−1) = (x2+x−6)(x−1)
x(x2+x−6)(x−1)=0
x= 0 x= 1
x2+x−6=0
Δ=25
√Δ=5
x=−3 lub x= 2
27 wrz 21:50
Marcin527: droga nieznajomo (think) prosiłbym o rozwiazanie przykladu przez Ciebie do końca . jak nie
zrozumie dlaczego maja wyjsc takie wyniki jak podalem to nie zasne dzisiaj
27 wrz 21:50
master1201: masz wszystko zrobione
27 wrz 21:51
Marcin527: wielkie dzieki master . think tobie rowniez chociaż dałas mi mape a nie pokazalas drogi
27 wrz 21:53
Eta:
x
4 −7x
2 +6x=0 x( x
3 −7x +6)=0 =>
x=0
lub x
3 −7x +6=0
x
3 −x −6x +6=0
x( x
2−1) −6( x−1)=0
x( x−1)(x+1) −6( x −1)=0
( x−1)*[x( x+1)−6]=0
(x−1)( x
2+x −6)=0
x= 1 lub x
2+x −6=0 Δ= 25
√Δ=5
odp:
x=0 , x= 1 , x= −3, x= 2
27 wrz 21:56
Marcin527: Eta dzieki za dokladne wyjasnienie
27 wrz 21:59
think: sorki, głowiłam się nad inszą inszością i przegapiłam Twoją prośbę o kontynuację

ale Etunia
pociągnęła moja myśl

sama lepiej bym tego nie zrobiła
27 wrz 22:01
Marcin527: spoko , rok szkolny jeszcze długi a ze mnie zaden matematyk wiec pewnie jeszcze nie raz tu
zagoszcze co oznacza ze bedziesz jeszcze miala okazje mi pomoc(mam nadzieje)
27 wrz 22:06
Ana: X7(x−1)3(x+2x)(x+5)5
25 paź 16:03
waldi: −9≤x2−6x<0
20 lis 20:53