pomożecie mi to obliczyc ;(
M@gd!: trzy liczby dajace w sumie 21 tworza ciag arytmetyczny. Jezeli od tych liczb odejmiemy kolejno
1, 4, 3 to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznacz te liczby.
27 wrz 21:07
Kejt: w czym problem?
27 wrz 21:12
M@gd!: nie mam pojecia jak sie za to zabrac, matematyka nie jest moja mocna strona
27 wrz 21:14
Kejt: masz trzy liczby, potrzebujesz 3 równań.
1. suma tych liczb
2. własność ciągu arytmetycznego.
3. własność ciągu geometrycznego.
znasz te własności? ;>
27 wrz 21:16
M@gd!: tylko w teorii w praltyce sie gubie
27 wrz 21:19
Ломоно́сов: Naprowadzę Ciebie, postaraj się dalej sama zrobić:
Oznaczenia:
x− pierwsza liczba ciągu arytmetycznego
y− druga liczba ciągu arytmetycznego
z− trzecia liczba ciągu arytmetycznego
Układ równań
1.x + y + z = 21
| | x+z | | an−1+an+1 | |
2.y= |
| ⇒ z własności ciągu aryt. an= |
| |
| | 2 | | 2 | |
3.(y−4)
2=(x−1)(z−3) ⇒ z własności ciągu geo. a
2n = a
n−1 * a
n+1
Podstawiasz do pierwszego równania y z drugiego równania
2x + 2z + x + z= 42
3x + 3z= 42
x + z= 14
Podstawiasz do pierwszego równania
14+y=21
y=7
Spróbuj wyznaczyć sama pozostałe
27 wrz 21:24
M@gd!: ok postaram sie dziekuje
27 wrz 21:28
Kejt: to miało być moje ;<
27 wrz 21:29