y=|x-2| + 3 narysuj wykres i wyznacz miejsce zerowe
madzia: y=|x−2| + 3 narysuj wykres i wyznacz miejsce zerowe
27 wrz 21:04
think: narysuj najpierw |x − 2| później podnieś ten wykres o 3 jednostki do góry i już
27 wrz 21:07
bibi: narysuj wykres y = x, przesuń o 2 jednostki w prawą stronę, następnie wszystko poniżej osi x−ów
odbik lustrzanie względem osi x i na koniec wykres przesuń o 3 jednostki do góry
27 wrz 21:07
think: a tak w ogóle to wystarczy narysować |x| przesunąć o 2 jednostki w prawo i 3 do góry.
27 wrz 21:08
bibi: a poza tym to proponuję spojrzeć w książkę i troszkę sobie powtórzyć − ja jestm 15 lat po
szkole średniej, 10 po studiach i jakoś jeszcze to ogarniam
27 wrz 21:10
Eta:

brak miejsc zerowych
27 wrz 21:13
madzia: a ja właśnie miałam przerwe i zachciało mi się studiować i nie do końca radzę sobie z wart.
bezwzględną
27 wrz 21:15
bibi: Eta − proponuję opis słowno−muzyczny, bo z rysunku to nic nie wiadomo; nie obraź się, ale
zmieniając liczby już trzeba znać zasadę
27 wrz 21:15
bibi: to zapraszam na pokaz słowno−muzyczny, ha ha ha
27 wrz 21:16
madzia: super tylko dalej nie wiem dlaczego brak miejsc zerowych
27 wrz 21:19
madzia: dobra to inny przykład y= −|x−2|+3
27 wrz 21:21
think: widać nie ma miejsc zerowych

to drugie robisz analogicznie
rysujesz |x| przesuwasz o 2 jednostki w prawo
ponieważ jest minus to odbijasz względem OX
na końcu podnosisz o 3 jednostki do góry.
27 wrz 21:25
madzia: dzięki już trochę jaśniej to widzę
27 wrz 21:33
think:
27 wrz 21:35