Moge liczyc na pomoc? z gory bardzo dziekuje
Claudia: Cztery liczby tworza ciag geometryczny. Trzecia liczba jest wieksza od pierwszej o 9, a druga
jest wieksza od czwartej o 18. Znajdz te liczby
27 wrz 20:58
Baykowsky: w ktorym momencie zadania utknalas?
27 wrz 21:16
M@gd!: No wlasnie chodzi o to ze wiem co robic w teorii ale w praktyce nic mi z tego nie wychodzi nie
mam pojeci co z tym zadaniem zrobic
27 wrz 21:21
Kejt:
a; x; y; z − liczby tworzące w podanej kolejności ciąg geo.
z własności ciągu geo:
an2=an−1*an+1
mamy dwa równania:
x2=ay
y2=xz
pozostałe dwa dasz radę ułożyć?
27 wrz 21:49
think:
a
1, a
2, a
3, a
4
a
3 = a
1 + 9 oraz a
3 = a
1q
2
a
2 = a
4 + 18 oraz a
2 = a
1q
a
1q
2 = a
1 + 9
a
1q = a
1q
3 + 18
a
1(q
2 − 1) = 9
a
1q(1 − q
2) = 18
a z tego dasz już radę?

sprytne zadanko wydawało się skopane, ale jest w porządku.
27 wrz 21:59
M@gd!: nie wiem probowalam to podzielic i q wyszlo mi −1/2 nie radze sobie z tym
27 wrz 22:50
master1201: a1(q2 − 1) = 9 ⇒ a1=9/ (q2 − 1)
a1q(1 − q2) = 18 ⇒ 9/ (q2 − 1) *q(1 − q2) =18
(q2 − 1) = (q−1)(q+1) (1 − q2) = (1 −q) (1+q)
q(1 −q) (1+q) / (q−1)(q+1) = 2
q(1−q)/(q−1)=2
q(1−q) = 2(q−1)
q−q2 = 2q −2
−q2 −q +2 = 0
√Δ= 3
q1= 1 −3/−2 q2 = 1+3 /−2
q1= 2 q2 = −2
q=−2
a1=9/ (q2 − 1)
a1 = 9/3
a1 =3 a2= −6 a3= 12 a4= −24
q=2
a1=9/ (q2 − 1)
a1 = 9/3
a1 =3 a2= 6 a3= 12 a4= 24
a3 − a1 = 9 − zgadza sie ale a2 − a4 = −18 − nie zgadza sie
27 wrz 23:03
think: ehh
a1(q
2 − 1) = 9
a1q(1 − q
2) = 18
a1(q2 − 1) = 9
−q(
a1(q2 − 1)) = 18
−q*9 = 18 ⇒ q = −2
| | 9 | | 9 | |
a1 = |
| = |
| = 3 |
| | (q1 − 1) | | 4 − 1 | |
a
2 = −6
a
3 = 12
a
4 = −24
a
3 = a
1 + 9 ok
a
2 = a
4 + 18 = −24 + 18 = −6 ok i co wam jeszcze się nie zgadza

?
27 wrz 23:09
master1201: zgadza sie wszystko zgadza tylko ja pokazalem ze sa 2 rozwiazania i 1 sie nie zgadza
27 wrz 23:11
think: sorki master nie chciało mi się czytać

i miałam zaplanowaną wizję swojego rozwiązania, a
Twoje od niego odbiegało
27 wrz 23:16
master1201: Ja tam sie lubie naliczyc

Szczegolnie teraz jak nudze sie...
27 wrz 23:19
think: | | q(1 − q) | |
 no rzeczywiście trzeba się nudzić, żeby w postaci |
| nie zapisać, że to −q |
| | (q − 1) | |
tylko mnożyć przez q − 1
27 wrz 23:23