wielomian na czynniki metodą grupowania wyrazów
ola: W(x) = x6 − x5 − x2 + x
27 wrz 20:47
mila: x5(x−1) spróbuj dalej
27 wrz 20:57
ola: nie wiem od czego zacząć
27 wrz 21:02
Baykowsky: Ola podziel sobie ten wielomian na dwa fragmenty
x6 − x5 oraz −x2 + x
i wyciagnij co sie da przed nawiasy
27 wrz 21:04
ola: x5 ( x−1) −x(x−1) tak ?
27 wrz 21:07
ola: (x−1) (x5−x) ?
27 wrz 21:09
mila: tak teraz (x5−x)= x*(x4−1) a x4−1=(x2+1)(X2−1) a x2−1=(x−1)(x+1)
przepraszam za haos ale sie spieszę
27 wrz 21:15
ola: dziękuję
27 wrz 21:23