Liczbę x przedstaw w postaci a
Ada: Liczbę x przedstaw w postaci a
w, gdzie a jest liczbą naturalną, natomist w jest liczbą
wymierną:
27 wrz 20:34
Godzio: masz 2 opcje albo poprawisz zapis albo spróbujesz sama, zamień wszystko na podstawę 2 bo
zapewne nie miało być 5√216 tylko 5√256 ?
27 wrz 20:36
Ada: nie, miało być tak, jak jest
27 wrz 20:37
think: 216 = 2*108 = 2*2*54 = 2*2*2*27 = 23*33
z pozostałymi liczbami tak samo
no i działania na potęgach...
27 wrz 20:37
think: Godzio miało być popatrz na 81

To pewnie się zwinie do 6 do jakiejś potęgi, ale nie liczę
tego, bo ja działać na potęgach potrafię a ona ma się tego nauczyć.
27 wrz 20:38
think: jasne, że się zwinie

gołym okiem widać...
27 wrz 20:40
Godzio:
ano tak, coś mi się ubzdurało że 81 to wielokrotność 2
27 wrz 20:40
Eta:
0,5= 12 to: 0,5−4= 24
81= 34
5√216= 5√63= 63/5
x= 24*34* 6−3/5= 64*6−3/5= 617/5
27 wrz 20:41
Ada: już łapię. licznik okej, ale nie wiedziałam, co zrobić z mianownikiem
27 wrz 20:44
Eta:
A teraz już wiesz?
27 wrz 20:45
Ada: wiem. dzięki. nie przyszło mi do głowy żeby wrócić z minusem.
27 wrz 20:47
Eta:
27 wrz 20:49
Ada: a teraz znowu nie wiem jak ugryźć kolejne:(
27 wrz 20:52
Eta:
dawaj

pomożemy .......
27 wrz 20:53
27 wrz 20:55
Ada: pomozcie, podpowiedzcie co nieco .prosze
27 wrz 21:09
Eta:
√12= 2√3= 21*31/2
81= 34 to ( 81)−3/4= (34)−3/4= 3−3
3√72= 3√23*32= 23√32= 21*32/3
dokończ , napisz co otrzymałaś, sprawdzę
27 wrz 21:18