Prawdopodobieństwo.
Lidus: Oczywiście znów prawdopodobieństwo klasyczne xD.
1. Na ściankach sześciennej symetrycznej kostki znajdują się następujące liczby oczek: 1, 2, 3,
4, 5, 5. Rzucamy dwa razy tą kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma oczek będzie
równa 6.
Wyliczyłam to zadanie, ale proszę o jego sprawdzenie

.
Ω=36, bo 6 do kwadratu to 36.
Suma oczek ma wynosić 6, czyli:
A={(1,5), (2,4), (3,3), (4,2), (5,1)}
A=5
P(A)=5/36
Czy taki jest wynik tego prawdopodobieństwa? Bo w książce jest napisane 7/36 i nie wiem kto
tutaj popełnił błąd.
2. Rzucamy 2 razy symetryczną kostką. Niech An oznacza zdarzenie: suma oczek wyrzuconych na obu
kostkach jest równa n. Oblicz: P(A2), P(A3), P(A4).
A to proszę o wyliczenie albo objaśnienie jak to wykonać, bo nie rozumiem tego zadania.
27 wrz 20:34
bibi: w zad. 1 wyniki (1,5) i (5,1) powinny być 2 razy, więc w sumie możliwości jest 7
27 wrz 20:40
bibi: moc Ω = 6
2 = 36
A2 = {(1,1)}
A3 = {(1,2),(2,1)}
A4 = {(1,3),(2,2),(3,1)}
Reszta mam nadzieję, że zrozumiała, prawda
27 wrz 20:42
Lidus: No dobrze, ale jak obliczyć to n z zadania 2
27 wrz 20:44
think: masz tam trzy podpunkty:
a) n = 2
b) n = 3
c) n = 4
przypomnę, że n to suma oczek w dwóch rzutach...ile jest takich par liczb ze zbioru
{1,2,3,4,5,6} aby ich suma była = 2 później 3 i 4?
27 wrz 20:46
Lidus: Nie za bardzo jednak to rozumiem

.
27 wrz 20:50
Lidus: To ma wyglądać tak, że Ω=36 i potem A=2, czyli 2/36=1/18?
27 wrz 20:51
bibi: bingo
27 wrz 20:52
think: nie A = 2 tylko A
2 czyli zdarzenie takie, że w dwóch rzutach kostką otrzymasz sumę oczek = 2
czyli jest tylko taka jedna możliwość w pierwszym rzucie musisz wyrzucić 1 i w drugim też 1
jednak taka para | A
2| = 1
27 wrz 20:53
Lidus: A to teraz już rozumiem

.
27 wrz 20:55
think: jedna taka para nie jednak
27 wrz 20:55
think: jak pisał bibi bingo

no to rozpisz teraz te dwa pozostałe podpunkty
27 wrz 20:55
bibi: dzięki think − ja tylko w przelocie i nie zauważyłem

musisz Lidus policzyć, ile jest sprzyjających zdarzeń każdemu z osobna
27 wrz 20:56
think: spoko bibi

Lidus chyba zatrybiła przy połączeniu sił
27 wrz 20:58
Lidus: P(A3)=3/36=1/12
P(A4)=4/36=1/9 tak
27 wrz 21:01
27 wrz 21:03
bibi: kapewu?
27 wrz 21:04
Lidus: A moment zaraz się poprawię.
27 wrz 21:04
Lidus: No teraz już ogarniam...ech...
27 wrz 21:05
bibi: to bajka
27 wrz 21:08
Lidus: Zależy dla kogo...
27 wrz 21:11
bibi: głowa do góry − będzie dobrze
27 wrz 21:12
Lidus: Okaże się na sprawdzianie...
27 wrz 21:15
think: Lidus mylisz dwie rzeczy,
to że ma wypaść jakaś suma oczek nie oznacza, że jest tyle możliwości ich wypadnięcia
suma oczek = 3 czyli w pierwszym rzucie jak uzyskasz 1 to w drugim musi wypaść 2 i na odwrót
czyli są
dwa zdarzenia sprzyjające (1,2) i (2,1) a moc A
3 to jest to ile jest takich
zdarzeń sprzyjających! Czyli tutaj to są dwa zdarzenia.
Teraz weźmy czysto teoretycznie A
5, czyli chcemy w dwóch rzutach mieć sumę oczek = 5 ile jest
takich możliwych par?
(1,4) ← w pierwszym rzucie 1 w drugim rzucie 4 oczka itd
(2,3)
(3,2)
(4,1)
Czyli moc zbioru A
5 = 4 bo tyle jest zdarzeń sprzyjających
27 wrz 21:15
bibi: super opis think − ja zrozumiałem
27 wrz 21:17
Lidus: To w A6 wyglądałoby to tak:
A6{(1,5), (2,4), (3,3), (4,2), (5,1)}
Czyli tutaj mamy 5 zdarzeń sprzyjających.
27 wrz 21:19
think: 
czujesz czaczę
27 wrz 21:20
Lidus: No, bo ogólnie myślałam, że na początku należy wyliczyć samo n, bo dzis na lekcji mieliśmy
takie zadanie, a tutaj po prostu nie zrozumiałam zbytnio polecenia.
27 wrz 21:22
think: bibi @ przecież nie ma takiej opcji abyś Ty tego nie zrozumiał
27 wrz 21:22
think: Nom to tylko forma zapisu trącącego odrobiną formalizmu

niestety w liceum najwyższa pora
oswoić się z czymś takim, bo na studiach to chleb powszedni...
27 wrz 21:23
bibi: ja troszki się bawię ... zawodowo, więc troszki się nabijam
27 wrz 21:23
Lidus: No po co sobie utrudniać życie

Jednak i tak nie wybieram się na matmę

.
27 wrz 21:25
Lidus: A jeszcze takie małe pytanko: Jak w zadaniu pisze, że np. kule i szuflady rozróżniamy, tzn., że
kule nie mogą się powtarzać
27 wrz 21:31