jak to zrobić
szeflera: liczba 30 jest o 20% wieksza od liczby A
wyznacz liczbe A
27 wrz 20:26
27 wrz 20:35
szeflera: Z W−wy w kier. Ka−wic wyj. ciężarówka z szyb. 50km/h po 1h w tym samym kierunku wyj. somoch.
osob. z pręd 80km/h
Po jakim czasie somoch. osob. dogoni cieżarówkę W jakiej odległosci to nastąpi
mam wzór X(t)=Xo+V*t
28 wrz 09:12
sushi_ gg6397228:
pierwszy przejechal 50km==x0
S=50 + 50*t
S= 80*t
uklad rownan
28 wrz 09:21
sushi_ gg6397228:
80t= 50+ 50t
t=...
28 wrz 10:19
sushi_ gg6397228: nawet mozna sobie pobawic sie na piechote ile to moze wyjsc
1 godzina : ciezarowy 50km osobowy 0km
2 godzina ciezarowy 100km osobory 80km
3 godzina ciezarowy 150km osobory 160km
wiec czas bedzie mniejszy niz 3 godziny
we wzorze 80t=50+50t t=1 oznacza pierwsza godzine jazdy obu aut
28 wrz 10:23
szeflera: na piechote to i ja potrafię ale nieumiem zapisać tego w formie równania od początku
28 wrz 11:41
Bogdan:

Wzór na drogę: s = v*t
W − miejsce wyjazdu w Warszawie
P − punkt spotkania
Samochód osobowy:
s = |WP| − długość drogi,
t − czas jazdy od chwili wyruszenia do chwili spotkania,
v = 80 km/godz. − średnia prędkość na trasie WP.
s = 80*t
Ciężarówka:
s = |WP| − długość drogi,
(t + 1) − czas jazdy od chwili wyruszenia do chwili spotkania, ciężarówka jechała o jedną
godzinę dłużej od samochodu osobowego,
v = 50 km/godz. − średnia prędkość na trasie WP.
s = 50*(t + 1)
Mamy równanie: s = s ⇒
80t = 50(t + 1)
Takie samo równanie otrzymałaś od
sushi
28 wrz 11:57
mila: wiesz już o co chodzi ? moge wytłumaczyc jeżeli potrzebujesz
28 wrz 11:59
szeflera: chętnie skorzystam z pomocy
28 wrz 13:45
mila: Napisałam zanim Bogdan narysował.Pierwszy samochód jechał z V=50 km/h i jechał godzinę czyli
przejechał 50km.To na rys.punkt P.Wtedy ruszył drugi samochód.Do momentu gdy sie spotkaja
jeden i drugi będzie jechał tyle samo czasu t,bo inaczej nie spotkałyby sie
Czyli w momencie ,gdy sie spotkają ten pierwszy przejedzie droge 50km+50km/h *t a ten
drugi 80km/h*t ale sie spotkaja w tym samym miejscu czyli droga przebyta przez obu jest taka
sama
50km+50km/h*t=80km/h*t
50km=80km/h*t−50km/*t
50km=30km/h*t/:30km/h
5/3 h=t
28 wrz 14:02
szeflera: pieknie dziekuje wszystkim za pomoc
28 wrz 14:20