potegi
drag0n: Wykaż, iż :
19 | 3
18 − 2
18
pomocy
27 wrz 20:14
Godzio: rozbijaj to ze wzorów: a2 − b2 dopóki nie otrzymasz np
(27 − 8)(...)(...)... = 19(....)
27 wrz 20:16
drag0n: 39 * 39 = 318 czy 39 * 39 = 381
27 wrz 20:24
Baykowsky: to pierwsze
27 wrz 20:27
drag0n: dzieki wielkie za pomoc
27 wrz 20:31
Ломоно́сов: 318−218
Ze wzoru skróconego mnożenia (a−b)(a+b)=a2−b2
(39−29)(39+29)
Ponownie korzystamy z tego samego wzoru
(33−23)(33+23)(39+29)
Korzystamy z wzoru na różnicę sześcianów
(3−2)(32+3*2+22)(33+23)(39+29)
19 * (33+23)(39+29)
27 wrz 21:02