Układy równań:
Kasia: {x−2y=4
{x+3=2y
27 wrz 19:44
Godzio: w czym problem ?
27 wrz 19:44
Kasia: Trzeba rozwiązać to równanie.
27 wrz 19:46
mila: słyszałas o metodzie przeciwnych współczynników ?
27 wrz 19:47
Godzio:
No to tyle wiem, ale pytam się w czym masz problem ?
Możesz albo obliczyć w jednym równaniu x i podstawić do drugiego albo odjąć równanie stronami i
od razu się x pozbędziesz
27 wrz 19:48
Kasia: Tak ale tego w ogóle nie rozumiem
27 wrz 19:48
caroline: x=4+2y z pierwszej linijki i pozniej za x podstaw sobie to 4+2y w drugiej i Ci wyjdzie
27 wrz 19:49
kais: Kobito zlituj się, to jest tylko układ równań!
27 wrz 20:00
mila: Kasiu jak masz równanie np 2x+4=8 to szukasz liczby ,która podstawiona za x daje
prawidłowy wyni 2x=8−4
2x=4 /:2
x=2
sprawdzam L= 2*2+4=8 lewa strona
P=8
L=P
w układzie równan szukasz dwóch liczb ,które podstawione za x i y sprawiają ze równania
są prawdziwe
Napisz czego nie rozumiesz
27 wrz 20:06