Moglby mi ktos pomoc?
Magda02: Liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Ich suma wynosi 62. Różnica wyrazów
trzeciego i drugiego jest pięć razy większa od różnicy wyrazów drugiego i pierwszego.
Wyznacz a1 i q
27 wrz 19:37
ce es: aq + aq
2 + aq
3 = 62
| (aq3 − aq2) | |
| = (aq2 − aq) |
| 5 | |
licz
27 wrz 19:46
Magda02: To nadal jest dla mnie problem, nie jestem taka zdolna

A umysł mam raczej humanistyczny więc
sobie z tym pewnie nie poradzę
27 wrz 19:59
Godzio:
Jeśli już to powinno być tak:
a + aq + aq2 = 62
aq2 − aq = 5(aq − a)
27 wrz 20:02
Godzio:
a(1 + q + q
2) = 62
aq
2 − 6aq + 5a = 0
a(1 + q + q
2) = 62
a(q
2 − 6q + 5) = 0 ⇒ a = 0 −sprzeczność v (q − 3)(q − 2) = 0 ⇒ q = 3 v q = 2
dla q = 3
| | 62 | |
a(1 + 3 + 9) = 62 ⇒ a = |
| |
| | 3 | |
dla q = 2
| | 62 | |
a(1 + 2 + 4) = 62 ⇒ a = |
| |
| | 7 | |
27 wrz 20:05
Magda02: Ogromnie Ci dziękuję

Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś
27 wrz 20:08
Godzio: Mam nadzieję
27 wrz 20:09