Wielomiany! rozwiąż równania
julaFŚ: Prosze o pomoc

jestem totalnie zielona z tego

z góry bardzo dziękuję!

1. (6
2 + 7x −3)(x
2 − 5x +6)=0
2. (x
2 + 10x +9)(x
2 +4x)=0
3. x
3+x
2−25x−25=0
4. x
3+4x
2−9x−36=0
5. x
3−2x
2−2x+4=0
6. x
3−3x
2+x−3=0
7. 25x
4−29x
2+4=0
27 wrz 19:32
Maciek: Zrobie z 2 przyklady a reszte sprobujesz sama
27 wrz 19:39
Baykowsky: musisz przedstawic kazdy z podanych przez Ciebie wielomianow w postaci iloczynowej.
zrobie za Ciebie drugi przyklad a jesli nie bedziesz dawac rady z reszta to poszukaj tematu w
spisie z lewej strony i poczytaj o tym troche.
wracajac:
(x2 + 10x + 9)(x2 + 4x) = (x + 9)(x + 1)(x + 4)x = 0
jezeli iloczyn kilku liczb jest rowny 0 to co najmniej jedna z nich jest rowna zero (logiczne:
0 * coś = 0)
dlatego tez x = −9 lub −1 lub −4 lub 0
27 wrz 19:39
Maciek:
4.
x
3+4x
2−9x−36=0
x
2(x+4)−9(x+4)=0
(x
2−9)(x+4)=0
(x−3)(x+3)(x+4)=0
x=3 v x=−3 v x=−4
1.
(6
2+7x−3)(x
2−5x+6)=0
(7x+33)(x
2−5x+6)=0
Δ=1
√Δ=1
x
1=2 x
2=3
27 wrz 19:48
gutytiyt6re: ale ty tuman jesteś weź się o nauki
27 wrz 20:27