Rozwiąż uklad równań:
Ewa: {x+y=5
{x−2y=−1
27 wrz 19:16
Kejt: w czym problem?
27 wrz 19:16
anonimowa: Trzeba to rozwiązać , a ja kompletnie nie wiem jak.
Pomożesz mi ?
27 wrz 19:18
Ewa: Sory to byłam ja ale niechcący podpisałam sie anonimowa.
27 wrz 19:20
gosia: w urnie znajdują się 3 kule. Losujemy kolejno 2 razy po 1 kuli. Wypisz zdarzenia elementarne
przestrzeni ω i podaj ich liczbę. Rozpatrz 2 przypadki: losowanie bez zwracania i losowanie ze
zwracaniem
27 wrz 19:21
donek: Metoda podstawiania:
x=5−y
5−y−2y+1=0
6=3y
y=2
x=3
wiem że nie umiem tłumaczyć
27 wrz 19:22
Ewa: Dzięki serdeczne.
27 wrz 19:23
donek: a teraz spróbuję omówić to co wyżej.
z równania x+y=5 wyliczasz dowolną niewiadomą, ja wyliczę x:
x=5−y
wyliczony x podstawiasz do drugiego równania czyli x−2y=−1 a więc kontynuując:
5−y−2y=−1 <− przerzucasz −1 na drugą stronę
5−y−2y+1=0 <− wyliczasz to co masz
6−3y=0 <− przerzucasz −3y na drugą stronę
6=3y <− dzielisz wszystko przez 3
2=y HURA! Mamy jedną niewiadomą

Teraz podstawiasz wyliczoną niewiadomą do dowolnego równania z układu równań np. x+y=5
x+2=5
x=3
27 wrz 19:27
Baykowsky: donek nie nabijaj sie z kolezanki, nieladnie z tym HURA
27 wrz 19:33