Proszę o szybką pomoc(ciąg geometryczny)
Xiaton: Sporządź wykresy ciągów i określ ich monotoniczność:
1) an = 4 * (12)n−1
2) bn = (13) * 2n−1
3) cn = 3 * 1n−1
27 wrz 19:14
Xiaton: pomoże ktoś?
27 wrz 19:18
TOmek:

1)
a
1=4
a
2=2
27 wrz 19:18
Xiaton: dzięki, pomógłbyś mi z resztą zadań, bo narobiłem sobie w szkole spore zaległości i teraz nic z
tego nie rozumiem
27 wrz 19:24
Xiaton: Wytłumaczyłby mi ktoś jak do tego dojść(na podst 1 zad)?
27 wrz 19:41
Xiaton:
27 wrz 19:45
Baykowsky: w celu narysowania wykresu podstawiasz sobie za n kilka pierwszych liczb naturalnych. a dla
ustalenia monotonicznosci (czy jest rosnacy malejacy czy staly) musisz porownac n−ty wyraz z
(n+1)−wszym wyrazem
np w zadaniu drugim
b
n+1 = 2 * b
n oraz wszystkie wyrazy ciagu sa dodatnie stad b
n+1 > b
n wiec ciag rosnacy
27 wrz 19:48
Xiaton: i tak nie kumam, bo dzisiaj po chorobie przyszedłem do szkoły i te ciągi widzę po raz pierwszy,
ale dzięki za starania
27 wrz 19:53
Baykowsky: sluchaj masz zapisane b z indeksem n. to znaczy ze np 5−ty wyraz ciagu b zachowuje sie tak jak
jest to napisane z tym ze za kazdy n musisz wstawic 5. a monotonicznosc to po prostu ustalenie
czy kazdy nastepny wyraz ciagu jest wiekszy czy mniejszy od poprzednika
27 wrz 20:01
Xiaton: wykresy zrozumiałem, a co do motoniczności, to można przecież odczytać ją z wykresu, no nie?
27 wrz 20:15
Godzio:
teoretycznie tak a lepiej jest wykazać, bo nigdy nie wiadomo czy przypadkiem nie będzie
jakiegoś skoku
an + 1 − an > 0 −− rosnący
an + 1 − an < 0 −− malejący
bn + 1 − bn = 0 −− stały
27 wrz 20:18
Baykowsky: no mozna

ale w ten sposob masz udowodniona monotonicznosc i jestes pewien ze nie okaze sie
ze np od pierwszego do dwunastego wyrazu ciag jest rosnacy a potem ni z tego ni z owego
zaczyna malec
27 wrz 20:18
Xiaton: Wielkie dzięki, wreszcie to umiem!
27 wrz 20:21