Malutkie zadanko typu "wykaż, że..."
jarek.w: Witam. Dostałem takie zadanie, kto może proszę o pomoc:
Wykaż, że jeżeli Δ ≥ 0 to funkcja kwadratowa ma dwa pierwiastki (msc. zerowe).
Prosiłbym o wytłumaczenie tego dość łopatologicznie bo mam naprawdę solidne problemy z tego
typu zadaniami. Z góry dziękuję.
27 wrz 19:14
jarek.w: To było moje trzecie zadanie umieszczone na tym forum i po raz trzeci ANI JEDNEJ odpowiedzi...
dzięki, a w tej stronie pokładałem wszystkie pozostałe mi nadzieje.
27 wrz 19:51
think: jeżeli Δ ≥ 0 to oznacza, że istnieje
√Δ
1
o Δ > 0
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
wtedy mamy dwa pierwiastki x1 = |
| oraz x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
funkcja przyjmuje postać a(x − x
1)(x − x
2)
2
o Δ = 0
| | −b | |
wtedy jest jeden pierwiastek podwójny x0 = |
| |
| | 2a | |
wtedy funkcja przyjmuje postać a(x − x
0)
2 = a(x − x
0)(x − x
0)
czyli dla Δ ≥ 0 mamy dwa pierwiastki
27 wrz 20:10
think: nie dramatyzuj chłopie, po prostu to jest takie zadanie że właściwie nie wiadomo co trzeba
zrobić aby ktoś był usatysfakcjonowany, gdybyś wrzucił coś normalnego do policzenia, pewnie
zwaliłoby się kilku chętnych
27 wrz 20:12
Eta:

2 sposób:
W( x
w, y
w) => W( −
b2a ,
−Δ4a)
1/ a>0 y
w=0 −−− jedno miejsce zerowe
zatem:
podobnie dla 3/
| | −Δ | |
dla 2/ yw<0 i a >0 => |
| <0 => −Δ<0 => Δ>0 −−− dwa różne miejsca zerowe
|
| | 4a | |
| | −Δ | |
podobnie dla 4/ a <0 i yw >0 => |
| >0 => Δ >0 −−− dwa różne miejsca zerowe
|
| | 4a | |
wniosek: f(x) = ax
2+bx +c dla a≠0 i Δ≥0 −−− ma dwa miejsca zerowe
27 wrz 20:27
jarek.w: poprostu jeżeli naprawdę tutaj nie zasięgnę porady to nie mam kogo się złapać. a odnośnie
zadania... no dzięki.
27 wrz 22:13
think: 
proszę
27 wrz 22:14
think: ale na przyszłość trzymaj się jednej ksywy, bo wtedy pomagający widzą, że ktoś wrzuca zadania a
nie otrzymuje odpowiedzi

bo sprawdziłam na forum i jako jarek.w wrzuciłeś tylko to zadanko.
27 wrz 22:16
jarek.w: masz rację ale właśnie myślałem że w taki sposób otrzymam "drugą szansę". nie chce spamować
forum
27 wrz 22:19
think: wystarczy w zadaniu wpisać: " podbijam"

czasami jest tu wrzucane tyle zadań na raz, że po
prostu to jedno wśród nich się gubi i koniec końców zostaje nie zrobione
27 wrz 22:21