pomocy
Marta: o godz. 12 z miasta A wyruszyl pociag i z predkoscia 90km/h jechal w kierunku miasta B
odleglego o 360 km. Godzine pozniej z miasta B wyruszyl pociag w strone miasta A z predkoscia
60km/h . Kiedy i gdzie sie mina?
27 wrz 19:03
Marta: ja to tak rozwiązałam...
pociag z A −rzejechał przez 1h−90 km
zostala odleglosc AB 360−90=270 km
pociaci spotkaja sie po czasie t
droga posiagu A x
droga pociagy B 270−x
s=vt t=s/v
x/90 =270−x/60
2x=810−3x
5x=810 x=162 km Sa=90+162=252km
Sb=108 km
ta=252/90=2.8
tb= 108/60=1.8
pociabi spotkaja sie 0 14 .48 w odl.252 km od A
dobrze.
27 wrz 19:24
Baykowsky: zauwaz ze o godzinie 13 pociag jadacy z miasta A (dla uproszczenia bede pisal pociag A) bedzie
270km od celu wiec zadanie mogloby zaczynac sie od tego miejsca.
w punkcie spotkania (nazwijmy go punktem C) pociag A przejedzie droge |AC| = s = V
a * t
1
a pociag B przejedzie droge |BC| = 270 − s = V
b * t
1.
pociag A pokona dalej droge |CB| = |BC| = 270 − s = V
a * t
2 a pociag B dalej pokona droge
|CA| = |AC| = s = V
b * t
2
wystarczy w tym ukladzie dwoch rownan (podstaw sobie droge pociagu A z punktu A do C do tej
samej drogi pociagu B i analogicznie druga trase) znalezc s i t
1.
i nie zapomnij a tym ze uproscilem zadanie wiec do s trzeba bedzie dodac 90km jesli podaje sie
droge z A do B
27 wrz 19:27
Baykowsky: niezle sobie poradzilas
27 wrz 19:29
kuba: mam podobne zadanie i nie rozumiem skad sie to wzieło.... pomoze mi ktoś.

x/90 =270−x/60
2x=810−3x
5x=810 x=162 km Sa=90+162=252km
27 wrz 22:37