Funkcja i jej własności
Ania : Dana jest funkcja f(x) = x3 − 3x2 + 5 . Funkcja g jest określona wzorem
g (x) = f (x+1) − f(x) + 8 . Wykaż, że funkcja g nie ma miejsc zerowych.
27 wrz 19:02
Baykowsky: g(x) = (x+1)
3 − 3(x+1)
2 +5 − x
3 +3x
2 − 5 + 8 = x
3 +3x
2 + 3x + 1 − 3x
2 − 6x − 3 − x
3 +
3x
2 + 8 = 3x
2 − 3x + 6
wiec jest to parabola z ramionami skierowanymi do gory. stad wierzcholek paraboli jest najdalej
"w dol" wysunietym punktem g(x)
wystarczy znalezc wspolrzedna Wy wierzcholka paraboli i jesli bedzie ona dodatnia (a bedzie

)to znaczy ze funkcja g(x) nie ma miejsc zerowych
27 wrz 19:16