Funkcja i jej własności
Ania : dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx + c. Do wykresu tej funkcji należy punkt A = (−1,
−13), a jej wartość największa jest równa 2 dla x = 4. Wyznacz współczynniki a,b,c.
27 wrz 18:59
Eta:
jeżeli funkcja osiąga maximum w wierzchołku paraboli W( xw, yw) i a <0
z postaci kanonicznej
f(x) = a( x−xw)2 + yw W( 4, 2)
f(x) = a( x −4)2 +2 A( −1, −13)
podstawiamy:
−13= a( −1−4)2 +2 => 25a= −15 => a=−35
f(x) = −35( x−4)2 +2
doprowadź do postaci ogólnej i podaj b i c
27 wrz 19:06
Ania : ok, dzieki
27 wrz 19:14