Znajdź wzór funkcji kwadratowej
basiulek: Jak znależć wzór funkcji kwadratowej wiedząć ,że pierwiastkami są liczby 4 i −2 a wartość
minimalna to −18. Proszę o pomysł bo napisałam układ trzech równań i nic mi nie wychodzi
27 wrz 18:59
Baykowsky: y=ax
2 + bx + c
2) 0 = 16a + 4b + c
3) 0 = 4a − 2b + c
proponuje najpierw od drugiego rownania odjac trzecie w celu pozbycia sie c
27 wrz 19:07
basiulek: Tak robiłam i mi nie wychodzi. Ale wpadłam na pomysł i podstawiłam do równania w postaci
kanonicznej punktu zerowe. Wpadłam na pomysł że p = 1. Stąd a = 2 Eureka

27 wrz 20:12
Baykowsky: a ja tak zrobilem i mi wyszlo

kied masz uklad trzech rownan z trzema niewiadomymi to musi
wyjsc, trzeba troche poglowkowac
27 wrz 20:15
basiulek: A mi nie wychodzi
27 wrz 20:46
think: a(x − 4)(x + 2)
p = 1
q = −18
f(x) = a(x2 − 2x − 8)
f(1) = −18
−18 = a(12 − 2*1 − 8) ⇒ a =...
27 wrz 20:49