zad
fruu: Oblicz:
(1+12)(1+13)(1+14)*...*(1+12009)(1+12010)
27 wrz 18:43
Godzio:
zsumuj sobie pierwsze 3 sumy i przemnóż przez siebie, zobacz co się dzieje
27 wrz 18:50
Baykowsky: spojrz na ten problem z takiej strony: w kazdym nawiasie mamy 1 +1n = n+1n
czyli mamy 32 * 43 * ... * 20112010 = 20112
27 wrz 18:53
Eta:
można też zauważyć:
32*
43*
54*
65*
76*........ *
20092008*
20102009*
20112010
po uproszczeniach:
27 wrz 18:57
fruu: zauważyłem skaracnie po wymnożeniu tych paru czynników, dzięki za pomoc
27 wrz 18:58
Eta:
27 wrz 18:59
Marlen : 3 1/4+ 2 2/5−(4 1/3−2 2/3)=
11 lis 13:21