Oblicz Ppc ostrosłupa
botgaming:

Wynik niestety nie wychodzi mi taki jak w odpowiedziach... Proszę o pomoć i jeśli można krótki
komentarz..
Na rysunku obok przedstawiono fragment siatki ostrosłupa prostego. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego ostrosłupa.
Pozdrawiam.
27 wrz 18:40
Kejt:

wzór na pole trójkąta równobocznego:
spróbuj teraz
27 wrz 18:45
Kejt: w miejsce "a" powinno być 5
27 wrz 18:48
botgaming: to wiem

Ja chyba jestem jakiś tępy... Wynik to 120 + 25
√3/2
27 wrz 18:55
Kejt: a ile powinno wyjść?
27 wrz 18:56
botgaming: 64 + 252√3
27 wrz 18:58
botgaming: rozumiem że strzeliłem gafę, ok: )
27 wrz 19:12
Kejt: wg mnie dobrze Ci wyszło.. chyba, że coś z wymiarami było nie tak.
27 wrz 19:15
botgaming: OK, bardzo dziękuję Ci za pomoc

Miłego wieczoru. Moze błąd w odp.
27 wrz 19:19
Wojciech: − Pytanie dotyczyło ostrosłupa, więc siatka, którą narysował Kejt jest nieprawidłowa. On
narysował siatkę graniastosłupa.
− Podstawą tego ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 8 i 5, więc P
p = 8*5 = 40
− Powierzchnię boczną tworzą cztery trójkąty. Pierwsze dwa trójkąty są równoboczne o boku
długości 5. Kolejne dwa trójkąty są równoramienne o podstawie długości 8 i ramionach 5.
| | a2√3 | |
Żeby obliczyć pole trójkąta równobocznego korzystamy ze wzoru: PΔ1 = |
| i wyjdzie |
| | 4 | |
Żeby obliczyć pole trójkąta równoramiennego, wyznaczamy wysokość z Pitagorasa (h=3). Następnie
| | 1 | |
wykonujemy działanie PΔ2 = |
| *8*3 |
| | 2 | |
| | 25√3 | |
Pole powierzchni bocznej jest równe Pb = 2*PΔ1 + 2*PΔ2. Z tego wychodzi Pb = |
| + |
| | 2 | |
24
Ostatecznie sumujemy pole podstawy oraz pole powierzchni bocznej by otrzymać pole powierzchni
| | 25√3 | | 25√3 | |
całkowitej. Pc = 40 + |
| + 24 Pc = 64 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
Więc w odpowiedziach nie ma błędu, wynik jest poprawny.
30 paź 14:07
32234:

βδΔΔas≈≈
14 maj 20:08
KPX: Ale to nie jest ostrosłup prosty wtedy bo taki musi mieć wszytskie krawędzie tej samej długości
10 gru 21:49
KPX: A dobra juz czaje

Tylko boczne. a boczne ma tej samej
10 gru 21:52
zxzx:

xZXXZXZX
10 wrz 22:03