oblicz sumę (cg.geometryczny)
help;>: 1+2+4+...+64=
27 wrz 18:09
Godzio:
Z czym problem, podstawieniem, dzieleniem czy jeszcze jakaś inna przyczyna ?
27 wrz 18:09
help;>: ogolnie rposze o rozwiazanie.
27 wrz 18:11
Godzio: Tu przede wszystkim pomaga się a nie rozwiązuje, czasami owszem ale przy takich banałach terzba
się wykazać trochę samemu
mamy 2 wzoru:
a
n = a
1 * q
n − 1 −−−− w tym obliczy "n"
| | 1 − qn | |
Sn = a1 * |
| −− tutaj wystarczy podstawić |
| | 1 − q | |
i dane:
a
n = 64, a
1 = 1, q = 2 próbuj
27 wrz 18:13
27 wrz 18:14
help;>: podziekowal
27 wrz 18:17