funkcja kwaratowa
hmmm: doprowadx wzór funkcji kwadratowej do postaci kanonicznej stosując wzór skróconego mnożenia na
kwadrat sumy lub kwadrat różnicy
b) f(x)=−2x2 + 6x +1
27 wrz 18:08
Baykowsky: f(x) = −2(x2 − 3x) + 1 = −2(x2 − 3x + 92 − 92) + 1 = −2(x − 32)2 + 10
27 wrz 18:23
hmmm: a skąd wzięło się to 9/2?
27 wrz 18:25
Baykowsky: sztucznie dodajesz i odejmujesz. a dlaczego akurat tyle? bo tworzymy sobie wewnatrz nawiasu
wzor skroconego mnozenia a
2 − 2ab + b
2 co nam sie zwinie w (a − b)
2.
no i tak: x odpowiada a bo x
2 odpowiada a
2
−3x ma odpowiadac −2ab z tym ze wiemy ze a=x stad −3x = −2bx wiec b =
32 czyli b
2 =
94 wiec sie pomylilem

ale dasz rade poprawic?
27 wrz 18:38
27 wrz 18:42