moze w układzie równan to zorbic nie iwem ;///
HelpMy: 
proszę
Stosunek dwóch liczb wynosi
38. Jeżeli pierwszą z nich zwiększymy o 17, a drugą
zmniejszymy 2 razy, to ich stosunek wyniesie
85. Znajdź e liczby.
27 wrz 17:57
Kejt:
bodajże coś takiego..
27 wrz 17:58
HelpMy: ale nigdy stosunku nie obliczałem i w tym 2 równaniu ma być chyba x+17−2y
27 wrz 18:00
Kejt: "a drugą zmniejszymy 2 razy" czyli y/2
27 wrz 18:03
HelpMy: może masz racje ale ja i tak tego nie oblicze to zadanie dodatkowe nie programowe nie wiem za
pewne i tak by mi nie wyszło
27 wrz 18:06
Kejt: zero ambicji, pff
27 wrz 18:08
HelpMy: miałem 10 zadań z matmy w tym 3 nie programowe juz sie niechce ani nie ma czasu

27 wrz 18:10
Kejt: na matematykę zawsze powinien być czas
27 wrz 18:11
HelpMy: 85 tu by sie zamieniło /*10 80/5= 16
27 wrz 18:12
Kejt: mnóż na krzyż..
3y=8x i drugie tak samo..
27 wrz 18:13
HelpMy: trudne trochę ja brałem tylko + i − . Coś by z tym zorbic ale jak by tu zastosować metode

oto pytanie
27 wrz 18:14
HelpMy: mówisz
27 wrz 18:14
HelpMy: zapomniało sie podstawy
27 wrz 18:15
HelpMy: sie robi łatwe na krzyz ,a trudne do domu
27 wrz 18:16
HelpMy: y2 *8 = 5x+17
27 wrz 18:18
HelpMy: weż po znajomości zrób jeszcze to 2 na krzyz i próbuje rozwiązywać ten układ
27 wrz 18:19
27 wrz 18:21
HelpMy: chyba 4y=5x+17 ;
27 wrz 18:22
Kejt: a 5*17 to pies? ;>
27 wrz 18:22
HelpMy: y2*u{8}[1} = 4
27 wrz 18:23
HelpMy: aha to ma byc w nawiasu to ok
27 wrz 18:23
caroline: y=40 , a x=15
27 wrz 18:24
Kejt: i po co rozwiązanie podajesz...?
27 wrz 18:25
HelpMy: to jest rozwiązywanie układu ?
27 wrz 18:25
HelpMy: juz licze przeciez same wyniki nie napisze
27 wrz 18:25
caroline: układem równań: pierwsza linijke pomnóz przez y i masz x= 3y:8 i podstwiaj za x w drugiej
linijce to 3y:8
27 wrz 18:26
caroline: cale napisac czy sobie juz poradzisz
27 wrz 18:27
Kejt: tak pewnie, jeszcze może przepiszesz za nią?
27 wrz 18:28
caroline: to pytanie nie bylo do Ciebie

jak nie masz problemu z rozwiązaniem to sie nie wypowiadaj
27 wrz 18:29
HelpMy: inaczej ale juz rozwiązałem układ caroline
27 wrz 18:30
caroline: i taki wynik wyszedl
27 wrz 18:31
HelpMy: tak ja w zasadzie mam z napsianie 1 układu potem jakoś idze ale jesli jest taki dziwny ten 1 to
klapa ale jakos z Kejta wycisnąłem i jest sukces. DZIĘKUJE WAM
27 wrz 18:33
Kejt: Kejty ;> jestem ona

proszę
27 wrz 18:34
HelpMy: to przepraszam mogłem się domyślić, dziewczyny są bardziej pomocne

Jeszcze raz dziękuje.
27 wrz 18:37