Wyznacz największa oraz najmniejszą wartość funkcji
Paweł: Witam, mam problem z wyznaczaniem największej oraz najmniejszej wartości funkcji w podanym
przedziale. Jeżeli mógłby mi wytłumaczyć co i jak, byłbym wdzięczny, dodam że mam problem z
| | 1 | |
tym zadaniem: f(x)=x2−4x+5 ; x∊<−1; |
| >. Jeżeli chodzi o wyznaczanie funkcji i po |
| | 2 | |
obliczeniu p nie wychodzi mi w przedziale to dam rade wszystko wyliczyć. Pozdrawiam
27 wrz 17:56
h3h: podstawiasz sobie −1 i 1/2 pod wzór funkcji tzn pod x a nastepnie liczysz, to co wyjdzie
najmniejsze − najmniejsza wartosc w przedziale, a to, co najwieksza, to najwieksza wartosc w
przedziale
27 wrz 23:54
think: to nie tak!
Policz najlepiej wierzchołek paraboli, jeśli jest on w tym przedziale to będziesz mieć tam
minimum, a max na którymś z końców przedziału.
| | 1 | |
Jeżeli wierzchołek nie leży w <−1, |
| > to wtedy jeden koniec to będzie minimum a drugi max. |
| | 2 | |
28 wrz 00:03
Eta:
| | −b | |
1/ krok : sprawdzamy czy xw = |
| należy do danego przedziału
|
| | 2a | |
ponieważ x
w= 2 −−− nie należy do tego przedziału
dopiero teraz liczymy te wartości
f(−1) = (−1)
2 −4(−1)+5= 10 −−− wartość największa w tym przedziale
f(
12)= (
12)
2−4*(
12)+5= 3
14 −−− wartość najmniejsza w tym przedziale
28 wrz 00:03
Eta:
Podaję taki przykład dla jasności:
f(x)= x2 −4x +5 dla x€< 1, 4>
1 krok xw= 2 −−− należzy do tego przedziału
ramiona paraboli skierowane do góry
czyli najmniejsza wartość jest dla xw
f( xw)= f(2) = 22 −4*2+5= 1 −−−− wartość najmniejsza w tym przedziale
dalej: f( 1)= 12−4*1+5= 2
f(4)= 42−4*4+5= 5 −−−− to największa wartość w tym przedziale
28 wrz 00:10
think:
28 wrz 00:12
Eta:
28 wrz 00:58