jak napisać wzór funkcji logarytmicznej?
caroline: Napisz wzór funkcji f w postaci f(x)=a*log2x+b wiedząc, że do jej wykresu należą punkty A i B,
gdy: A=(2;4) B=(8;10)
27 wrz 17:54
sajmon: Podstawiasz pierwszą współrzędna punktu A do funkcji pod x, drugą współrzędną pod y [f(x)]. Tak
samo z punktem B. Otrzymujesz wtedy układ 2 równań z dwiema niewiadomymi

Wychodzi wartość a oraz wartoć b
7 lis 22:02
Radek:
a*log22+b=4 ⇒a+b=4
a*log28+b=10⇒3a+b=10
a+b=4 /(−1)
3a+b=10
−a−b=−4
3a+b=10
2a=6
a=3
3+b=4
b=1
f(x)=2log2x+1
7 lis 23:08