zadanko
Grzesiek: pole trapezu prostokątnego o wysokość 6 cm jest równe 30 cm2 jego podstawa jest 8cm dusza od
drugiej narysuj ten trapez w skali 1:2
27 wrz 17:37
ce es: h = 6
wylicz sobie dolną podstawę i później z Pitagorasa oblicz ramiona.
| | 1 | |
skala 1:2 znaczy tyle że 1cm w rzeczywistości to |
| u Ciebie w zeszycie  |
| | 2 | |
27 wrz 17:41
Adam Lang: to będzie tak:
30= (2a +8) * 3
30= 6a+24
30−24=6a
a=1
No twoj trapez bedzie wygladac tak:
a(jedna podstawa)=1,
b(druga podstawa) = 9 ,
wysokosc = 6
Narysuj go w skali 1:2 − to znaczy ze kazdą długość pomnóż razy 2. i narysuj.
Czyli:
a=2
b=18
h=12
27 wrz 17:44
Adam Lang: Z skalą kolega wyżej ma rację, nie przeczytałem dokładnie polecenia
27 wrz 17:45
ce es: skala 1:2 oznacza ze wszystko jest 2 razy mniejsze a nie większe...
27 wrz 17:45
ce es:
27 wrz 17:46
Adam Lang: wiem, wiem
27 wrz 17:47
Grzesiek: dzięki chłopaki
27 wrz 18:06