zadanka
ktoś;p Godzio pomożesz?:
mam jeszcze do zrobienia jeszcze 2 zadania z podpunktami

trochę się martwię, bo widzę, że dużo rzeczy nie pamiętam. Liczby rzeczywiste były w pierwszej
klasie

ale i tak jakoś sobie radzę

a więc:
Mam obliczyć:
(4 −
√15)
p15 * (4 +
√15)
p15) widzę wzór skróconego mnożenia i te same
wykładniki,ale nie wychodzi mi
27 wrz 17:23
ktoś;p Godzio pomożesz?: (4 −
√15)
√3 * (4 +
√15)
√3 przepraszam,tak ma być
27 wrz 17:25
Godzio:
skorzystaj ze wzoru:
an * bn = (a * b)n
i
(a − b)(a + b) = a2 − b2
i jeśli tego nie wiesz:
1n = 1 n ∊ R
27 wrz 17:26
ktoś;p Godzio pomożesz?: a dlaczego wychodzi 1
27 wrz 17:28
Kejt: 42=16
√15=15
16−15=1
27 wrz 17:29
Godzio:
korzystając z pierwszego wzoru mamy:
( (4 − √15)(4 + √15 )p{3} korzystając z drugiego:
( 16 − 15 )√3 = 1√3
korzystając z trzeciego
1√3 = 1
27 wrz 17:29
Kejt: poprawka: (√15)2=15
27 wrz 17:29
ktoś;p Godzio pomożesz?: a wiem już

ze wzoru (4
2 −
√152),tak

ja myślałam,że tu nie będzie pierwiastka
27 wrz 17:30
ktoś;p Godzio pomożesz?: [(3+50,5)0,5 − (3−50,5)0,5]2
27 wrz 17:36
Ломоно́сов: ktoś, obliczasz tą samą metodą, którą zaprezentował Tobie Godzio
27 wrz 17:39
Godzio: skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2 wszystko się ładnie skróci i zostanie:
8
27 wrz 17:39
ktoś;p Godzio pomożesz?: a co z tym 0,5
27 wrz 17:41
Godzio: jak zrobisz to zobaczysz

skorzystaj też z tego wzoru co wyżej podwałem
27 wrz 17:42
ktoś;p Godzio pomożesz?: wyszło mi 2 i tak jest w odpowiedzi

zrobiłam tak:
(3 − 5)
2 = 4
(4
0,5)
0,5)
2 = 4
1/2 = 2
27 wrz 17:48
Godzio: 2 powinno wyjść ale nie tak jak ty to robisz

wzoru:
3 + 5
0,5 − 2( (3 + 5
0,5)(3 − 5
0,5) )
0,5 + 3 − 5
0,5 =
6 − 2( 9 − 5)
0,5 = 6 − 2 * 4
0,5 = 6 − 4 = 2
27 wrz 17:51
ktoś;p Godzio pomożesz?: nie rozumiem tego zapisu
27 wrz 17:55
Godzio:
najnormalniej w życiu podniosłem do kwadratu
27 wrz 17:57
ktoś;p Godzio pomożesz?: a wiem

sorry

za dużo tych nawiasów i się pogubiłam
27 wrz 17:58
ktoś;p Godzio pomożesz?: ale tam na początku powinno być (3 + 5 0,5)2 i na końcu pierwszej linijki tez tak powinno
być
27 wrz 18:00
Godzio:
ale na samym początku masz (3 + 50,5)2{0,5} − jeśli to podniesiesz do kwadratu to 0,5
skróci się z 2
27 wrz 18:02
ktoś;p Godzio pomożesz?: faktycznie

dzięki,za chwile wrócę
27 wrz 18:03
ktoś;p Godzio pomożesz?: wyszło mi
27 wrz 18:17