*JO*:
na podstawie twierdzenia Bezout sprawdź,czy wielomian W ma pierwiastki całkowite,gdy W(x)=x3-3x2-2x+8
25 lut 21:41
bartnowa@gmail.com:
Zgodnie z Tw. Bezout pierwiastki wielomianu stopnia n należą do zbioru podzielników wyrazu wolnego a
0 przez a
n
Zatem: dla tego zadania a
0/a
n = 8/1 = 8
Podzielniki 8 = {1, -1, 2, -2, 4, -4, 8, -8}
Widać, że:
W(2) = 8 -12 -4 + 8 = 0
Stąd x = 2 jest pierwiastkiem
Dalej ja w szkole dzieliłem pisemnie teraz wielomian W(x) przez dwumian (x-2). W wyniku otrzymasz trójmian x
2 ... itd. Policzysz więc deltę, x
1, x
2 i po zadaniu
26 lut 16:00
Sitta:
W(x)=x3-3x2-2x+8
Wyraz wolny 8 ma dzielniki -2, 2, -1, 1
W(2)=0
W(x) = (x-2)*Q(x)
W(x) = (x-2)(x2 -x -4)
Dalej już z górki
Odp. Wielomian ma tylko jeden pierwiastek całkowity x=2
26 lut 16:17
Sitta:
8 = {1, -1, 2, -2, 4, -4, 8, -8}
oczywiście, że tak ma być
26 lut 16:19