musze to meic rozwiazane
funkcje :(: 1.
Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt A=(1,3) i tworzy z osią x
kat α, gdy:
a) α=300
b) α=450
c) α=600
d) α=1200
e) α=1350
f) α=1500
2.
Napisz wzór funkcji liniowej do wykresu której należą punkty A i B, takie że:
a) A=(−2,3), B=(−1,5)
b) A=(2,1) , B=(−3,−4)
c) a=(−3,6) , B=(2,6)
d) A=(25,12) , B=(−30,17)
27 wrz 17:18
mila: Wiesz co to jest współczynnik kierunkowy prostej ? To a ze wzoru y= ax+b
a =tgα określa kąt nachylenia prostej do osi Ox
czyli maja c dany kąt odczytujesz tg 30 z tablic i masz już a podstawisz do wzoru y=ax+b
a ,x i y i wyliczysz b
27 wrz 17:27
mila: Jak idzie ?
27 wrz 17:49