Jak to zrobić? Heeelp. :<
anonimowa: W pewnym mieście bilet na autobus ze zniżką 49% kosztuje 1,12 zł. Ile kosztuje bilet ze zniżką
50%?
27 wrz 17:02
ce es: 0,51x = 1,12
x =
0,5x =
27 wrz 17:05
anonimowa: nie wyszedł mi wynik tym sposobem −,−
ma być równe 1,10 zł tak pisze w odpowiedziach.
0,51 x = 1,12
x = 2,196
x w przybliżeniu 2,2
0,5x = 2,2 / 0,5
x= 4,4
mi wyszło tutaj 4,4 a ma być 1,10 :<
27 wrz 17:09
anonimowa: Jak to zrobić? z góry dzięki za pomoc.
jutro mam mieć sprawdzian, i będą na nim takie zadania =.=
27 wrz 17:10
anonimowa: ..
27 wrz 17:13
anonimowa: w tym drugim zamiast pisać
0,5x = ...
to wzięłam 50% * 2,2 = 0,5 * 2,2 = 1,1
nareszcie skończyłam te zadania. xD
dzięki wielkie za pomoc.
27 wrz 17:16
Ломоно́сов: Masz obliczoną cenę biletu bez zniżki − 2,2 [zł]
Musisz po prostu odjąć od tej ceny 50% z 2,2 zł, czyli:
2,2 − 0,5 *2,2
2,2−1,1=1,1 [zł]
Ot cała filozofia
27 wrz 17:16
anonimowa: dzięki wielkie : D
27 wrz 17:18