..
NoNo: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(√2, 4√2), B=(15, 1 − √2).
27 wrz 16:53
ce es: y = ax + b
podstaw za y współrzędna ygrekowa i za x wspórzędną xową.
2 równania dwie niewiadome
27 wrz 16:56
NoNo: ajc ze co
27 wrz 17:01
ce es: A=(x, y) B=(x,y)
masz podane te współrzędne wiec:
y=ax+b podstawiasz x i y z A
y=ax+b podstawiasz x i y z B
robisz z tych równań układ i wyliczasz a następnie b (kolejność nie gra roli)
Koniec.
27 wrz 17:07
ce es: pierwiastek czwartego stopnia z 2 to około 1,19
27 wrz 17:08
Arek: 4√2=a√2 +b
1−√2=a15 +b
16=a2+b /−1
1=a2+b
−16=−2a−b
1=2a+b
−15=0
27 wrz 17:15
NoNo: jeszcze bym kogoś prosił o potwierdzenie
wiec:
układ równań to
4√2=
√2a+b
1−
√2=
15a+b
z czego :
pierwiastek czwartego stopnia z 2 to około 1,19
pierwiastek drugiego stopnia z 2 to 1
15 to 2

27 wrz 17:34