planimetria
dziewczyna: dany jest trapez ABCD o podstawach AB, CD (|AB| > |CD|). Przekątne trapezu przecinają się w
punkcie O. Wiadomo ze |BC|=|CD|=|AD|=3, | kąt AOB|=120o. oblicz pole tego trapezu.
27 wrz 16:52
Godzio:

z tw. cos dla trójkąta CDO
| | 1 | |
9 = x2 + x2 −2x2 * (− |
| ) |
| | 2 | |
9 = 3x
2
x =
√3
Z podobieństwa: CDO do ABO:
| | b + 3 | |
( |
| )2 + h2 = (x + y)2 |
| | 2 | |
(b + 3)
2 + 4h
2 = 4(
√3 + y)
2
(b − 3)
2 + 4h
2 = 36 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(b + 3)
2 − (b − 3)
2 = 4(
√3 + y)
2 − 36
(b + 3 − b + 3)(b + 3 + b − 3) = 12 + 8
√3y + 4y
2 − 36
12b = 4y
2 + 8
√3 − 24
3
√3y = y
2 + 2
√3y − 6
0 = y
2 −
√3y − 6
Δ = 3 + 24 = 27
√Δ = 3
√3
b = 12
15
2 + 4h
2 = 300
4h
2 = 75
h
2 = 18,75
| | 3 + 12 | | 5√3 | | 75√3 | |
P = |
| * |
| = |
| = 18,75√3 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Sprawdź czy dobrze bo mogłem się gdzieś pomylić
27 wrz 17:39