Liczę i mi nie wychodzi :(:(:(
Karo93: W ciągu arytmetycznym dane są a4=6 S=20. Oblicz a1 oraz r. Liczę i mi nie wychodzi

:(:(
27 wrz 16:52
Kejt: suma ilu wyrazów?
27 wrz 16:53
Karo93: S5
27 wrz 16:54
Ломоно́сов: Obliczenie r:
S
5=30−5r
20=30 − 5r
−10= −5r
r=2
Zatem a
1= 6−6=0
27 wrz 17:08
Karo93: Bardzo Ci dziękuję

mógłbyś mi jeszcze powiedzieć skąd wziąłeś te liczby w nawiasie?
5(6−3r+6+r)
27 wrz 17:14
Karo93: Ja starałam się robić wg przykładu na stronie i mi r wychodzi 4 nie wiem dlaczego
27 wrz 17:16
Ломоно́сов: Wzór na sumę n−początkowych wyrazów ciągu
Znamy a
4=6 i wiemy, że suma 5− początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 20
Z właściwości ciągu arytmetycznego mamy:
a
1+r=a
2
a
2+r=a
3⇔a
1+2r
a
3+r=a
4⇔a
2+2r⇔a
1+3r
Czyli a
1=a
4− 3r (6−3r)
W naszym zadaniu mamy sumę 5 − początkowych wyrazów, zatem a
n=a
5
a
5=a
4+r (6+r)
27 wrz 17:20
Karo93: Jeszcze raz dziękuję za pomoc

teraz już rozumiem
27 wrz 17:28