rozwiązywanie zadan tekstowych za pomoca ukladow rownan
Arek: 
W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 5 większa od cyfry jedności. Jeżeli przestawimy w
niej cyfry, to nowa liczba będzie o 45 mniejsza od początkowej. Co to za liczby?
hmmm... wogóle jak tu zapisać układ
27 wrz 16:41
Kejt: proponuję tak:
x=y+5
10y+x+45=10x+y
sprawdź czy coś sensownego z tego wychodzi ;>
27 wrz 16:52
Arek: x=y+5
10y+x+45=10x+y / −10x−y
łatwiej by było metoda podstawiania ale ja zrobię przeciwnych

x=y+5
10y+x+45−10x−y=0
x=y+5 /−y
9y−9x+45=0
x−y=5 /*9
9y−9x+45=0
9x−9y=45
9y−9x+45=0
45=45 //1
lol?
27 wrz 17:00
NoNo: x=y+5
10y+x+45=10x+y
10y+y+5+45=10y+5+y redukujemy
11y+50=11y+5 / −11y−5
45=0
27 wrz 17:03
Arek: wfy
27 wrz 17:04
Kejt: daj mi chwilę..
27 wrz 17:08
ce es: 10x = y + 5
10y + x = 10x + y − 45
27 wrz 17:11
ce es: x = y + 5
10y + x = 10x + y − 45
27 wrz 17:15
Kejt: też o tym myślałam.. ale odpada:
y=10x−5
10(10x−5)+x=10x+10x−5−45
100x−50+x=20x−50
101x−50=20x−50
101x=20x
x=0
chyba, że coś zepsułam
chociaż 50 i 5 by pasowało.. trochę dziwne to..
27 wrz 17:16
ce es: Trzeba się Godzia spytać xd
27 wrz 17:18
Kejt: albo zrobić układ pod wynik.. y=0 x=5
27 wrz 17:18
Arek: 10x = y + 5 /−y−5
10y + x = 10x + y − 45 / −10x−y
10x−y−5=0 /*9
9y −9x= −45
90x−9y−45=0
9y−9x=−45
81x−45=−45 /45
81x=0
x=0
omg nie wiem
27 wrz 17:21
Kejt:
x=y+5
5=0+5
5=5
10y+x+45=10x+y
0+5+45=50+0
50=50
no jak wół.. pasuje..
27 wrz 17:22
Godzio: nasza liczba: 10a + b
a = b + 5
10a + b − 45 = 10b + a ⇒ 9a − 9b = 45 ⇒ a − b = 5
a − b = 5
a − b = 5 a = 9, b = 4, a = 8, b = 3, a = 7, b = 2, a = 6,b = 1, a = 5, b = 0
Może o to chodzi ?
27 wrz 17:23
ce es: najwyraźniej o to chodzi bo rozwiązania pasują
27 wrz 17:25
Arek: 
tyle tego tego ze ja juz nic nie wiem
27 wrz 17:26
Arek: a=5
b=0
to są te liczby ?
27 wrz 17:28
Kejt: po prostu jest kilka rozwiązań

dlatego to cholerstwo nie chciało wyjść..
27 wrz 17:28
Arek: aha
27 wrz 17:30
Arek: To wielkie dzięki wam
27 wrz 17:31