uklad równan
matti: Suma dwóch liczb wynosi 32. Jakie to liczby, jesli pierwsza z nich to 60% drugiej?
Wydaj sie proste ale to % dobija

myślę ze problem jest właśnie z tym 1 układem
x+y=32
60%x=y
60100x=y
35x=y /*10
6x=y
x+y=32
6x=y dobry?
bo właśnie w sprawdzeniu mam niejasność.
27 wrz 16:24
Kejt:
60%x=0,6x
x+y=32
0,6x=y
x+0,6x=32
1,6x=32
x=20
0,6*20=y
y=12
27 wrz 16:26
kropka:
x + 0,6x = 32
1,6x = 32
x = 32/1,6 = 20
0,6x = 12
27 wrz 16:28
matti: bo my na lekcji w innym zadaniu też był % i tam myśmy zamieniali na ułamek a potem mnożyli
Spr.
20+12=32
0,6*20=12
12=12
ehh dobrze
Dzięki
27 wrz 16:31
Kejt: ale po co tak na piechotę

wystarczy procent przez 100% podzielić i masz ułamek.
27 wrz 16:32