Jak zbadać liczbę rozwązań równania z parametrem m
czad__: Zad.1
Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m:
x2−6|x|+8=m
Zad.2
Dla jakich wartości parametru m równanie |x2−4|=m2+1 ma dwa różne rozwiązania.
Bardzo proszę o rozwiązanie tych dwóch zadań, bo nie mam pojęcia jak je zrobić ; ((
27 wrz 15:37
Godzio: umiesz narysować chociaż te wykresy ?
27 wrz 15:40
czad__: Mam właśnie problem z narysowaniem tych wykresów.... Ja myślałem, że trzeba rozpocząć to od
narysowania wykresów dla x>0 i x<0, wtedy wychodzą mi 4 miejsca zerowe, ale nie wiem co dalej
; ((
27 wrz 15:47
Godzio:

Zad 1.
Najpierw rysuje wykres:
f(x) = x2 − 6x + 8
Następnie korzystam z symetrii częściowej względem OY ( f(|x|) )
f(x) = |x|
2 − 6|x| + 8 =
x2 − 6|x| + 8 − a tak prosto to wymazuję lewą stronę wykresu i
odbijam to co jest po prawej na lewą
No to lecimy:
f(x) = x
2 − 6x + 8 = (x − 4)(x − 2) = (x − 3)
2 − 1 −− to możesz sobie wszystko wyliczyć
x
1 = 4, x
2 = 2, p = 3, q = −1
i teraz:
dla m ∊ (−
∞, −1) −−− 0 rozwiązań
dla m ∊ (8,
∞)∪{−1} −−− 2 rozwiązania
dla m ∊ (−1,8) −−− 3 rozwiązania
Analogicznie 2:
Rysujesz wykres f(x) = x
2 − 4
Nakładając bezwzględność |f(x)| korzystamy z symetrii częściowej względem OY , prostymi
słowami: to co jest na dole odbijamy na górę, i tak powstaje f(x) = |x
2 − 4| jak sobie nie
poradzisz to już pomogę ale chociaż spróbuj
27 wrz 15:55
czad__: z pierwszym przykładem poradziłem sobie− dziękuję za pomoc ,z kolei w tym drugim mam wykres,
ale nie wiem jak mam dalej zrobić z tym : m2+1, żeby miało dwa różne rozwiązania
27 wrz 16:15
Godzio:

dla m
2 + 1 ∊ (4,
∞) mamy 2 rozwiązania czyli musisz rozwiązać nierówność:
m
2 + 1 > 4 −−− i to da Ci rozwiązanie, wracając do tamtego 4 rozwiązania oczywiście a nie 3

i dodatkowo dla m = 8 są 3 rozwiązania
27 wrz 16:18
czad__: Dzięki bardzo, w końcu zrobiłem to drugie zadanie ; D
27 wrz 16:47