Proszę zróbcie
Marta: Dwa trójkąty są podobne w skali1/4.Suma długości przyprostokątnych jednego z nich jest równa
3cm,a różnica długości przyprostokątnych drugiego trójkąta wynosi 4cm.Oblicz pola tych
trójkątów
27 wrz 14:49
mila: wiesz co oznacza skala podobienstwa 1/4 ?
27 wrz 15:10
Marta: wiem
27 wrz 15:11
mila: to ile wynosi a" i b" ? powinna być 1 kreseczka ale nie umiem zrobić
27 wrz 15:13
mila: a"/a= ?
27 wrz 15:14
mila: no chyba nie bardzo wiesz skala 1/4 oznacza ,ż ea" jest 4 razy mniejsze od a
a=4a" tak samo b wyznacz
27 wrz 15:25
mila: no chyba nie bardzo wiesz skala 1/4 oznacza ,ż ea" jest 4 razy mniejsze od a
a=4a" tak samo b wyznacz
27 wrz 15:25
Marta: dzięki bardzo zaraz zrobię tak samo z b
27 wrz 15:30
mila: Marta jesteś tam

skoro suma dwóch przyprostokątnych = tylko 3
a róznica dwóch innych 4 to znaczy ,ż dodawane były te mniejsze czyli a" + b" =3 ( pamietaj 1
kreseczka)
a odejmowane te wieksze a−b=4
czyli mamy układ równań
a"+b"=3
a−b=4 podstawiamy do tego równania a=4a" i b= 4b"
napisz co dalej
27 wrz 15:52
Marta: za trudne jest to zadanie dla mnie
27 wrz 16:23
mila: a"+b"=3 →a"= spróbuj wyznaczyć
4a"−4b"=4 podstawiłam tak jak wyżej pisałam
27 wrz 16:26
kropka:
a'
ta kreseczka jest na klawiaturze na klawiszu z cudzysłowem
27 wrz 16:32