procenty i liczy pierwsze
Mira: Jeden z boków prostokąta skrócono a drugi wydłużono o x%, gdzie x jest liczbą pierwszą.
W wyniku tego pole prostokąta zmniejszyło się o mniej niż 2%. Wyznacz liczbę x. Rozpatrz
wszystkie możliwe przypadki.
27 wrz 12:08
sushi_ gg6397228:
niech boki beda "a" i "b"
wzrost o x% (100% + x%)
spadek o x% (100% −x%)
czyli
pole =(100+x)% a * (100−x)% b
stare pole = a*b
ma byc ze sie zmniejszylo
stare − nowe ≤ 2% starego
ab− (100+x)% a * (100−x)% b ≤ 0,02 a*b
co daje
1− (100+x)% * (100−x)% ≤ 0,02
i dalej juz sobie powinnas poradzic
27 wrz 14:01
sushi_ gg6397228: mozna tez to policzyc na piechote
x=2
to pole 1,02 * 0,98ab= 0,9996 ab czyli mniej niz 2%
dla x= 13
to pole 1,13* 0.87ab= 0,9831 ab tez mniejsza niz 2%
dla x=23
1,23*0,77 ab= 0,9471 ab widac ze pole spadlo ponad 5%
czyli trzeba wziac minej niz 23 np 19 lub 17−−. policz sama
27 wrz 14:11
Mira: Dzięki Ci sushi.
27 wrz 14:21
sushi_ gg6397228:
wiec x=2,3,5,7,11,13 i (17 sprawdzic, 19 sprawdzic)
27 wrz 14:40
Mira: sprawdziłam na piechotę. Są to liczby pierwsze od 2 do 13. I jest to wynik prawidłowy.
Natomiast rozwiązanie pierwszą metoda nie daje takich liczb.
tzn rozwiązanie rownania; 1−(100+x)% * (100−x)%<2% nie daje mi takich liczb.
27 wrz 14:55
sushi_ gg6397228: ja to nie
| | 100+x | | 100−x | | 2 | |
1− |
| * |
| ≤ |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
tak to zamienilas
27 wrz 15:05