Dana jest funkcja f(x)= -x² + bx + c
Ada: a) wyznacz współczynniki b i c wiedząc że miejscami zerowymi funkcji są liczby − 4 oraz 3
b) Sporządz wykres funkcji i podaj zbiór argumentów , dla których funkcja przyjmuje wartości
ujemne
c) wyznacz równanie osi symetrii wykresu
Prosze o pomoc
27 wrz 11:56
mila: miejsce zerowe to taki x dla ,którego y=0
tzn ,że jezeli podstawisz x=−4 f(x) czyli y =0 i podstawisz x= 3 to f(x0=0
podstaw i wyjdzie układ równań
27 wrz 14:40
mila: jezeli już miałas postac iloczynową to mozesz zapisać w postaci iloczynowe wiedzac ,ze
x
1=−4 i x
2=3 Nie wiem czy jesteś ,poczekam na odzew
27 wrz 14:44