zadanie
john: Zadanie z parametrem
Dla jakich wartości parametru ,m, funkcja f(x)=(m2−3m+2)x2 +2(m−1)x+! jest stale dodatnia?
Naszkicuj wykres tej funkcji dla m=0 . Odczytaj z wykresu najmniejszą i najwiekszą wartość tej
funkcji w przedziale <0,2>
27 wrz 00:16
sushi_ gg6397228:
1. co to znaczy stale dodatnia?/
2. podstaw pod m=0 do wzoru i masz tylko zrobic wykres "paraboli"
3. najmniejsza i najwieksza wartosc−−> pod koniec masz dwa wykresy i objasnienie co i jak
https://matematykaszkolna.pl/forum/57809.html
27 wrz 00:22
john: stale dodatnia=nie ujemna−tzn tak mi sie wydaje.
27 wrz 00:24
sushi_ gg6397228:
f(x) >0 po prostu
i zalozenia: "a" jest .... ; Δ jest ...
27 wrz 00:29
john: sory,a te załozenia to maja byc jakie>?
27 wrz 00:31
think: ano właśnie te założenia sam powinieneś wydedukować z treści zadania
27 wrz 00:35
Eta:
Czemu tak znęcacie się nad biednym
johnem ?

1/ jeżeli dla x€R f(x) stale dodatnia
to: { a>0 −−− ramiona paraboli do goóry
i { Δ<0 −−− bo brak miejsc zerowych
Δ=[2(m−1)]
2 −4( m
2−3m+2) =.........
rozwiąż układ tych nierówności i podaj część wspólną ich rozwiązań
27 wrz 00:48
think: to przez sushi, zaraził mnie życzliwością

w zmuszaniu ludzi do wykazania się
27 wrz 00:55
think: dobrej nocy wszystkim
27 wrz 00:59
Eta:
27 wrz 01:07
27 wrz 01:10
think: Etunia 
totalnie wymiękam...
27 wrz 01:13