znajdź liczbe n
xyz: Reszta z dzielenia liczby 998 przez liczbe naturalną n wynosi 8, a resz ta dzielenia liczby 133
przez tę samą liczbę naturalna n jest równa 7.Znajdź liczbę n.
26 wrz 22:57
xyz: Jak się za to zabrać?
na pewno: 998=an+ 8
133=bn+7
Co dalej?
26 wrz 23:02
sushi_ gg6397228:
liczba musi byc wieksza od 8, wiec zostaje na piechote szukac, nie jest tego duzo
26 wrz 23:07
xyz: no nie wiem...
A nie ma jakiejs metody?
Czy ta liczba nie jest dzielnikiem 990 i 126?
26 wrz 23:10
sushi_ gg6397228: jest dzielnikiem
26 wrz 23:11
Eta:
a*n= 90
b*n= 126
NWD ( 990, 126)= 18
55*18= 990
7*18= 126
n= 18
26 wrz 23:12
sushi_ gg6397228:
6*7*3 = 2*3*3*7 dzielniki 126
26 wrz 23:12
xyz: tyle , że w moim zbiorze są dwie odpowiedzi, tzn oprócz 18 także 9
26 wrz 23:13
Eta:
ok

110*
9= 990
14*
9= 126
26 wrz 23:16
sushi_ gg6397228:
to trzeba wypisac wielokrotnosci kazdej liczby i zobaczyc gdzie sie pojawiaja obie
26 wrz 23:16
xyz: Trochę to na piechotke ale dzięki
26 wrz 23:17
sushi_ gg6397228:
od 9−ciu do 133, co 7 liczb , to masz mniej niz 20 sztuk
26 wrz 23:23
xyz: | | 2 | |
Ostatnie pytanko jak udowodnić, że |
| ≤ √a*b |
| | (1a)+(1b) | |
26 wrz 23:25
think: Eta no tak myślałam o tym NWD ale stwierdziłam, że mi się coś ubzdurało
26 wrz 23:26
sushi_ gg6397228:
masz nierownosc miedzy srednimi Geometryczna a Harmoniczna
26 wrz 23:27
xyz: przekształcając 2aba+b ≤√ab
26 wrz 23:29
sushi_ gg6397228: zrob wspolny mianownik po lewej stronie
26 wrz 23:32
sushi_ gg6397228:
potem 2√ab ≤a+b
0≤ a −2√ab + b
0≤(√a−√b)2
26 wrz 23:33
xyz: a wspólny mianownik nie wygląda tak: 2aba+b ≤√ab?
26 wrz 23:37
sushi_ gg6397228:
wspolny mianonik bedzie " a*b" ale sobie wrzucilem go do licznika, a 2 do mianownika ulamka
26 wrz 23:46
xyz: nie rozumiem, dlaczego tak.proszę jaśniej.
26 wrz 23:50
think: ponieważ masz
√ab to oznacza, że ab > 0 bo nie ma pierwiastka kwadratowego z liczby
ujemnej...
| 2ab | |
| ≤ √ab / : ab możemy bo ab > 0 |
| a + b | |
i teraz jedna prawda matematyczna:
| | a + b | |
średnia arytmetyczna ( |
| ) jest większa od średniej geometrycznej (√ab), czyli |
| | 2 | |
| | 2 | |
odwrotność średniej arytmetycznej ( |
| ) jest mniejsza od odwrotności średniej |
| | a + b | |
| | 1 | |
geometrycznej ( |
| )  |
| | √ab | |
| | 1 | | 1 | |
tak jak 5 > 4 ale |
| < |
| |
| | 5 | | 4 | |
26 wrz 23:59