procent lokaty i roztwory
hajabuzaaa: moze mi ktos to rozwiazac nie rozumiem tych zadan
ile kilogramow wody nalezy dodac do 300 kilogramow roztworu cukru o stezeniu 16% aby otrzymac
roztwor o stezeniu 15%
ile kilogramow wody nalezy dodac do roztworu curku o stezeniu 18% aby otrzymac 900 kilogramow
roztworu o stezeniu 17%
pewna kwote wplacono do banku na lokate rozna oprocentowana 3.5% w skali roku. od dopisanych po
roku odsetek banku odprowadzili podatek w wysokosci 14 zl . jaka kwote umieszczono na lokacie
, jezeli podatek od odsetek wynosi 20% ?
oprocentowanie lokat w pewnym banku, rowne poczatkowo 5% w skali roku wzroslo o 1,2 punktu
procenowego . o ile procent wzroslo to oprocentowanie?
oprocentowanie lokat w pewnym banku, rowne poczatkowo 5% w skali roku zmniejszylo sie o 20%. o
ile punktow procentowych zmniejszylo sie to oprocentowanie
26 wrz 22:56
hajabuzaaa: albo chociaz wytlumaczyc jak je rozwiazac
26 wrz 22:57
sushi_ gg6397228:
wzór na stezenie procentowe znasz
26 wrz 22:59
Anna : Proponuję taki sposób: − już piszę.
26 wrz 23:36
sushi_ gg6397228:
nie wyrazil zainteresowanie, czeka na gotowca
26 wrz 23:37
Anna :

Na podstawie rysunku otrzymujesz równanie:
16% * 300 + x = 15% * (300 + x)
Rozwiązać chyba potrafisz.
26 wrz 23:42
Eta:

Poprawię
Anno 
0,16*300 +
0*x = 0,15*(300+x)
wyznacz x =...........
27 wrz 01:25
hajabuzaaa: dobra zrobilem wyszlo mi 20
ale co z kolejnym zadaniem ? probowalem tym samym sposobem niestety bez rezultatu
28 wrz 19:50
hajabuzaaa: z zadaniem 2 i 3 dlaem sobie rade
ale prosze o porade z 4 i 5
28 wrz 20:12