Gustlik: (m+2)*2
2x−1−2m*2
x+m=0
Podstawiasz t=2
x>0
(m+2)t
2−4mt+2m=0
Założenia:
1) a≠0 aby równanie było kwadratowe
2) Δ>0 aby miało dwa różne rozwiązania
3) t
1*t
2>0
4) t
1+t
2>0
Założenia 3) i 4) są konieczne, ponieważ t=2
x, a funkcja wykładnicza może przyjąć tylko
wartości dodatnie, zatem pierwiastki t
1 i t
2 muszą być dodatnie, dlatego ich iloczyn i suma
muszą być dodatnie.
ad 1) a≠0
m+2≠0
m≠−2
ad 2)
(m+2)t
2−4mt+2m=0
Δ=(−4m)
2−4*(m+2)*2m=16m
2−8m
2−16m=8m
2−16m
Δ>0 <=> 8m
2−16m>0
8m(m−2)>0
m=0 v m=2
m€(−∞, 0)U(2, +∞)
ad 3)
t
1*t
2>0
(m+2)t
2−4mt+2m=0
| | c | | 2m | |
t1*t2= |
| = |
| ← wzór Viete'a na iloczyn
|
| | a | | m+2 | |
2m(m+2)>0
m=0 v m=−2
m€(−∞, −2)U(0, +∞)
ad 4) t
1+t
2>0
(m+2)t
2−4mt+2m=0
| | b | | 4m | |
t1+t2=− |
| = |
| ← wzór Viete'a na iloczyn
|
| | a | | m+2 | |
4m(m+2)>0
m=0 v m=−2
m€(−∞, −2)U(0, +∞)
Rozwiązanie:
ad 1) m≠−2
ad 2) m€(−∞, 0)U(2, +∞)
ad 3) i 4) m€(−∞, −2)U(0, +∞)
Nanieś teraz te przedziały na oś liczbową i wyznacz część wspólną wszystkich założeń − to
będzie odpowiedź koncowa, sorki, ale coś mi się zawiesza komp, jak próbuję rysować.